" " Stå upp och jobba | Hemarbetsplatsen " " " "

Stå upp och jobba

Må bra på jobbet även hemma

Det är viktigt att må bra, både fysiskt och psykiskt. Hälften av vår vakna tid tillbringar vi på jobbet och då är det ju ännu viktigare att se till att jobba så smart som möjligt. Att röra på sig och arbeta med rätt utrustning som gör att kroppen mår bra. För trots att vi svenskar är mycket hälsomedvetna och bland de som motionerar allra mest så sitter vi också mest. Vi sitter på jobbet, i bilen och i soffan, i snitt 10 timmar i sträck per dag. Och detta trots att vår kropp faktiskt är konstruerad för rörelse och aktivitet.

Varför är aktivitet och rörelse viktigt även på hemarbetsplatsen?

Tekniska lösningar gör att vi rör oss allt mindre. Vi handlar på nätet, vi kör bil till jobbet och skjutsar våra barn, vi använder maskiner till hushålls- och trädgårdsarbete. Appar gör att vi till och med slipper gå fram till parkeringsautomaten utan kan sitta kvar i bilen när vi betalar. På jobbet sitter vi vid datorn och trots att väldigt många av oss har höj- och sänkbara bord så använder vi dem inte. Utan vi sitter – på jobbet, i bilen, i soffan.

Vi sitter på ett stort problem

När du sitter går kroppen går in i viloläge, vilket gör att blodkärl och metabolism påverkas – blodfetter och blodsocker ökar och du får en ökad risk för övervikt, diabetes typ 2 och högt blodtryck. Sjukdomar som i sin tur kan leda till för tidig död och demens. ”Sittsjukan” är den 4:e vanligaste orsaken till för tidig död i höginkomstländer (enligt WHO).

Stå upp och jobba. Lev längre, må bättre och gå ner i vikt.

Forskning visar att du kan förbränna hundratals kalorier extra varje dag. Det enda du behöver göra är att stå upp på jobbet – istället för att sitta. Faktum är att om du står tre timmar per arbetsdag i en månad motsvarar det ett helt maratonlopp i förbrända kalorier.

Förutom den rena hälsovinsten kanske du dessutom tappar ett par kilo på köpet.